Бужанська громада
Черкаська область, Звенигородський район

БОТУЛІЗМ

Дата: 30.04.2024 15:58
Кількість переглядів: 78

  Фото без опису   З початку поточного року в Черкаській області зареєстровано три випадки  ботулізму.

     Звертаємо увагу громадян, що ботулізм є важким захворюванням, яке може привести до тяжких наслідків аж до летального результату. Збудником ботулізму є анаеробна бактерія, яка в умовах відсутності кисню виробляє небезпечний токсин – ботулотоксин (входить до числа найбільш смертельних отрут), вражає нервову систему, що може привести до паралічу дихальних м’язів.

     Спори збудника ботулізму стійкі до високих температур і широко поширюються в навколишньому середовищі. В організм людини ботулотоксини потрапляють при вживанні продуктів, які не пройшли достатню термічну обробку. Особливий ризик пов’язаний із вживанням консервів домашнього приготування, в’яленої, копченої, солоної риби, особливо з нутрощами.         Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Як правило захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість, відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі, що може призвести до летальних наслідків.

     Порятунок життя людини, яка захворіла на ботулізм, багато в чому залежить від того, наскільки швидко з моменту початку захворювання буде введений антитоксин. При появі перших симптомів ботулізму та інших харчових токсикоінфекцій необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

Рекомендації щодо профілактики ботулізму:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
  • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
  • швидко і ретельно видаляти кишки при після забійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

 

Тільки уважне ставлення до свого здоров’я та гігієна можуть запобігти захворюванню!

 

 

 Звенигородське  районне управління

 ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь