A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бужанська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Лисянський РС УДМС України в Черкаській області інформує:

Дата: 23.04.2021 16:52
Кількість переглядів: 3762

                                  Оформлення паспорта громадянина України

для  виїзду за кордон               

Оформлення паспорта

 У цьому розділі наведена інформація щодо оформлення закордонного паспорта особам, які його ще не мають: як правило, діти, що досягли 16-річного віку, особи, що набули громадянства України, тощо. Якщо у вас вже є закордонний паспорт, але його необхідно замінити (наприклад, внаслідок закінчення терміну дії або зміни прізвища), дивіться розділ "Обмін паспорта" нижче на цій сторінці.

1. Особам, які досягли 16-ти річного віку паспорт оформлюється на 10 років на підставі особистої заяви-анкети.

Зверніть увагу, що до досягнення 16-річного віку (навіть за кілька днів) може бути прийнято заяву лише на оформлення паспорта терміном дії на 4 роки (відповідно до вимог, наведених у п. 2).

2. Особам, які не досягли 16-річного віку, паспорт оформлюється терміном  на 4 роки (у тому числі особам, які досягли, наприклад 14-ти чи 15-ти річного віку) на підставі заяви-анкети одного з батьків (якщо батьки не перебувають у шлюбі - на підставі заяви-анкети того з батьків, з ким проживає особа) або інших законних представників. Заява від другого з батьків не вимагається, якщо він є іноземцем або особою без громадянства.

Громадянин України не може мати більше двох діючих паспортів для виїзду за кордон.

Для оформлення паспорта до територіального органу або підрозділу ДМС України подається наступний перелік документів :

1) документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; тимчасове посвідчення громадянина України; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну, ст.5 Закону України „Про громадянство України”), 

підтвердженням громадянства неповнолітньої особи, яка народилася за кордоном, може слугувати довідка про реєстрацію особи громадянином України.

2) свідоцтво про народження . Cвідоцтво про народження подається: при оформленні паспорта вперше, якщо паспорт оформлюється для дитини, що не досягла 14-ти річного віку; при оформленні паспорта вперше у  зв'язку з досягненням дитиною 14-ти річного віку;

3) у разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, або особі, яка не може пересуватись самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, подається кольорова фотокартка розміром 10 х 15 сантиметрів - біометрична на білому фоні. 

В усіх інших випадках фото заявника робиться на місці та у відцифрованому вигляді вноситься до системи.

 

4) квитанція про сплату або оригінал документа, що підтверджує право на звільнення повністю або частково від його сплати, відповідно до законодавства України стаття 4 Декрету «Про державне мито»).

У разі оформлення паспорта особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, заяву від її імені подають батьки (якщо батьки не перебувають у шлюбі, - той з батьків, з ким проживає особа) або інші законні представники. Заява від другого з батьків не вимагається, якщо він є іноземцем або особою без громадянства.

Документ про реєстрацію акта цивільного стану, виданий компетентним органом іноземної держави, подається легалізованим (апостильованим) з перекладом на українську мову, засвідченим нотаріально українським нотаріусом або Посольством/Консульством, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України. 

 

Обмін паспорта

 

Обмін паспорта здійснюється в порядку, встановленому для його оформлення, у разі:

- зміни інформації, внесеної до паспорта (крім додаткової змінної інформації), наприклад, переміни громадянином України, який постійно проживає за кордоном, імені. Для осіб, які тимчасово перебувають за кордоном, - лише у тому випадку, коли до внутрішнього паспорта внесено такі зміни;

- закінчення строку дії паспорта;

- відсутність вільних сторінок у паспорті;

- непридатності паспорта для подальшого використання;

- виявлення помилки в інформації, внесеної до паспорта.

При цьому заявник подає:

1) документи, передбачені для оформлення паспорта (див. вище);

2) паспорт, що підлягає обміну (за виключенням випадку, коли паспорт втрачено) ;

3) документи, що підтверджують обставини, у зв’язку з якими паспорт підлягає обміну (у разі потреби).

Наприклад, у разі зміни прізвища особи, обов’язково подається внутрішній паспорт вже зі зміненим прізвищем .

Після оформлення особі паспорта для виїзду за кордон її попередній паспорт для виїзду за кордон вилучається та знищується відповідно до встановленого порядку. Разом з тим, якщо в ньому проставлені одна чи декілька дійсних віз, за заявою особи її анульований паспорт для виїзду за кордон може не вилучатися.

У разі виникнення обставин (подій), у зв’язку з якими паспорт підлягає обміну (крім закінчення строку дії паспорта), особа зобов’язана подати зазначені документи протягом одного місяця з дати настання таких обставин (подій). Звертаємо увагу, що паспорти, які підлягають обміну у зв’язку зі зміною прізвища, імені або по батькові особи, вважаються недійсними та підлягають знищенню.

 

 Особливості оформлення паспорта дітям

 

У разі оформлення паспорта особі, що не досягла шістнадцятирічного віку та проживає з одним із батьків, заявник разом із документами, передбаченими для оформлення чи обміну паспорта, також подає оригінал або засвідчену в установленому порядку копію одного з таких документів:

1) свідоцтва про смерть другого з батьків ;

2) рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків ;

3) рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім ;

4) рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним ;

5) документ, що підтверджує реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету, ;

6) оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України

 

                                             Корисно знати:

                      Особливості написання імені у міжнародному варіанті:

У паспорті для виїзду за кордон ім’я особи зазначається українською мовою та латинськими літерами відповідно до правил транслітерації.

Правила транслітерації регламентуються Постановою Кабінету міністрів України від 27 січня 2010 р. N 55 (зі змінами).

При цьому, на письмове прохання особи її ім’я може бути зазначене латинськими літерами відповідно до його написання в документах, виданих компетентними органами іноземної держави.

Якщо за звичаями національної меншини, до якої належить особа, прізвище або по батькові не є складовими імені, в паспорті для виїзду за кордон на підставі письмової заяви особи зазначаються лише складові імені. Дізнатися транслітерацію Вашого імені та прізвища відповідно до норм чинної постанови КМУ можна на відповідній сторінці Державної міграційної служби України.

УВАГА! З 01 жовтня 2016 року внаслідок набуття чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України" написання імені особи у паспорті громадянина України для виїзду за кордон відбуватиметься за правилами транслітерації та з урахуванням таких особливостей:

на письмове прохання особи внесення імені латинськими літерами може бути виконано відповідно до його написання у раніше виданих документах, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, виданих компетентними органами України, або в документах, що підтверджують факт народження, зміну імені (у тому числі у разі укладання або розірвання шлюбу), виданих компетентними органами іноземної держави та легалізованих в установленому порядку.

 

                                                                                       Лисянський РС УДМС України

                                                                                                 в Черкаській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь